|
Районна адміністрація Запорізької міської ради по Заводському району м. Запоріжжя, вул. Мирослава Симчича, 56 atu.decentralization.gov.ua/#atlas /Код АТУ ОА23060070010385728 Соціальні мережі: |
В Запорізькій області останнім часом почастішали випадки ботулізму, пов'язані з вживанням в їжу в'яленої риби, приготовленої в домашніх умовах або купленої у випадкових осіб.
Ботулізм відноситься до категорії гострих інфекційних захворювань і виникає в результаті вживання продуктів харчування, що містять небезпечний ботулотоксин, який виробляється бактеріями - клострідіями. Джерело збудника знаходиться в грунті, в мулі озер і морів, у вмісті кишківника тварин як диких, так і домашніх, а також птахів, риб і молюсків. Зараження відбувається при вживанні продуктів, які зберігалися в умовах відсутності кисню без достатньої термічної обробки.
Без доступу повітря (в консервованих або таких продуктах як риба, ковбаса) клостридії ботулізму починають виробляти ботулотоксин - один з найсильніших відомих отрут. Він в 375 000 разів сильніша за отруту гримучої змії. У 95% випадків причиною ботулізму є консервовані продукти домашнього приготування і в'ялена риба. В одній і тій же банці, чи іншому продукті, ботулотоксин накопичується нерівномірно, заражені ділянки розсіяні по всьому вмісту продукту. Тому всі люди, які вживали продукти з однієї і тієї ж порції, приречені захворіти.
Ботулотоксин викликає порушення проведення нервового імпульсу і параліч м'язів у всьому організмі хворого, із шлунково-кишкового тракту потрапляє в кров і поступово розноситься по всьому організму, порушуючи діяльність нервових клітин, що відповідальні за роботу м'язів. В першу чергу починають страждати м'язові волокна глотки, гортані, очей, а потім і дихальні.
Захворювання починається раптово, на тлі повного здоров'я. У людини з'являється м'язова слабкість, сухість у роті, порушується зір, з'являється так звана «сітка або туман» перед очима, все довкола погано розрізняється. Хворий відзначає двоїння предметів, не може читати, приєднується порушення ковтання, яке супроводжується суб'єктивним відчуттям присутності в глотці чужорідного тіла, з'являється першіння. У людини змінюється тембр голосу. Лице стає маскоподібним, зіниці розширюються.
При перших симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку», оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у хворого прогресує м'язова слабкість і настає смерть від паралічу дихальної мускулатури.
Для попередження захворювання на ботулізм на підприємствах торгівлі забороняється реалізація:
*в'яленої та копченої риби, консервованої продукції домашнього приготування;
*консервів, що мають дефекти: бомбаж, деформованих, з ознаками псування;
*харчових продуктів, зокрема в'яленої та копченої риби при відсутності холодильного обладнання;
*харчових продуктів з простроченими термінами придатності;
*харчових продуктів без супровідних документів, що підтверджують їх якість і безпеку.
Фахівці закликають бути уважними у виборі продуктів харчування, особливо в літній період. Не купувати їх в місцях стихійної торгівлі, перевіряти термін придатності і зберігати чеки. А при наявності перших симптомів нездужання негайно звертатися за медичною допомогою, так як дуже важливо якомога швидше, протягом 1-4 діб після отруєння, ввести спеціальну сироватку для нейтралізації ботулотоксину.
м. Запоріжжя, вул. Мирослава Симчича, 56
Тел/факс: (061) 289-81-40
Електронна пошта: reception.zavra@zp.gov.ua