Герб Запорожья

             

                      

Районна адміністрація Запорізької міської ради по Заводському району

м. Запоріжжя, вул. Мирослава Симчича, 56
Тел: (061)239-71-21 (приймальня)
(061)239-71-30 (черговий)
Електронна пошта: reception.zavra@zp.gov.ua

atu.decentralization.gov.ua/#atlas /Код АТУ  ОА23060070010385728

Соціальні мережі:

   

 


 

    

 

   

 

Погода_в_світі

 

  

 

Новини та Події
Cьогодні: 18 жовтня 2024

Обережно БОТУЛІЗМ!

 ☝️У зв'язку із зараженням на ботулізм у Запоріжжі зафіксовано летальний випадок...
‼️ Бережіть себе і близьких!
Обережно! Ботулізм🦠
Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій.
Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні.
У випадку ботулізму ситуація зовсім інша!
☝️Ботулізм, позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, призводить до важкого перебігу.
Причиною найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом.
‼️Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.
Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями.
Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий.
📍За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:
🔹з диспептичним синдромом;
🔹з розладом зору;
🔹з порушенням дихання
☝️Початковими симптомами є: 🔸сильна втома,
🔸слабкість
🔸запаморочення,
🔸надалі зір стає нечіткий, затуманений,
🔸з’являється сухість у ротовій порожнині,
🔸утруднюються ковтання і мова.
✔️Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту.
✔️З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками.
✔️У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.
✔️Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.
Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одужання.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
🔹захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень,
🔹зберігати їх в закритому посуді;
🔹захист риби від потрапляння збудника:
❗рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;
посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
❗не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
❗не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
❗купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі,
☝️звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
❗вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю:
‼️слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C.
☝️Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.
‼️Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!
#ботулізм

20.07.2024


ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКА РАДА ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ
 
💙💛 МИ = УКРАЇНА!       !!peace_of_ukraine_forever!!    !!перемога_україни!!

 

 
 

м. Запоріжжя, вул. Мирослава Симчича, 56

Тел/факс: (061) 289-81-40

Електронна пошта: reception.zavra@zp.gov.ua